Zdravý recept na cesnakovú polievku, ktorá posilní vašu imunitu

Zdieľať
cesnaková polievka
Zdravý recept na cesnakovú polievku, ktorá posilní vašu imunitu Foto: depositphotos.com

Jednou z chutných polievok je krémová cesnaková polievka, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou tradičnej kuchyne. Jej príprava je jednoduchá a variabilita výnimočná. Dnes vám predstavíme nie len klasický recept, ale aj niekoľko inovatívnych variácií, ktoré osviežia tento tradičný pokrm.

Cesnaková polievka je pilierom tradičnej kuchyne. V jej klasickej podobe sa varí z vývaru, zemiakov, cesnaku a kmínu, pričom niekedy sa pridávajú aj vajcia, údené mäso alebo slanina.

Existuje však množstvo spôsobov, ako cesnakovú polievku oživiť. Veľmi obľúbená je napríklad verzia z pečeného cesnaku. Často sa pridáva strúhaný syr alebo smotana a ako základ sa môže použiť aj biele víno alebo jablkový ocot. Ochucuje sa sa chilli papričkou alebo orientálnym korením – možností je neúrekom.

Dnešný recept na cesnakovú polievku je ideálny pre sychravé dni. Nielenže vás poriadne zahreje a zasýti, ale zároveň pôsobí aj ako prevencia proti nachladnutiu. Okrem cesnaku, ktorému sú pripisované takmer zázračné účinky na zdravie, obsahuje aj pór a cibuľu, ktoré podporujú imunitný systém a prospejú správnemu fungovaniu tráviaceho a kardiovaskulárneho systému.

Ako korenie sa v polievke používa aromatický tymián, ktorý sa už stáročia využíva v ľudovom liečiteľstve pri problémoch s dýchacími cestami.

cesnačka s krutónmi
Zdravý recept na cesnakovú polievku, ktorá posilní vašu imunitu Foto: depositphotos.com

Krémová cesnaková polievka s chrumkavými krutónmi

Čas prípravy: 60 minút

Ingrediencie:

  • 2 stredné zemiaky
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 väčší pór
  • 2 palice cesnaku
  • 1 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • hrsť nasekanej pažítky alebo hladkolistého petržlenu
  • staršie pečivo na krutóny
  • olej alebo maslo
  • soľ, korenie

Príprava:

  1. Cibuľu olúpte a nasekajte na drobno. Pór dôkladne umyte, aby medzi listami nezostali zvyšky zeminy. Potom ho nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a na miernom plameni na ňom orestujte cibuľu a pór do zmäknutia.
  3. Cesnak olúpte, nasekajte nahrubo a vsypte do hrnca. Pridajte lyžičku sušeného tymiánu a za stáleho miešania restujte 15 minút. Pozor – zelenina nesmie zhnednúť.
  4. Olúpané zemiaky nakrájajte na menšie kocky a pridajte k zelenine.
  5. Všetko zalejte vývarom, premiešajte a pozvoľna varte 25 minút.
  6. Do polievky vlejte smotanu, premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  7. Polievku rozmixujte na hladký krém.
  8. Pečivo nakrájajte na kocky a opečte zo všetkých strán na oleji alebo masle.
  9. Pri podávaní polievku posypte nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a chrumkavými krutónmi.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané